Важно да знаете

Качествен монтаж на ПВЦ и алуминиева дограма
       В днешно време почти навсякъде се поставя ПВЦ и алуминиева дограма. Това е оптималното решение, както за новостроящи се обекти, така и за стари сгради, които имат нужда от основен ремонт. Дали новата дограма ще бъде качествена, зависи от това как ще премине процесът по избора на фирма – производител на ПВЦ и алуминиева дограма, как ще се вземат мерките и как ще се изработи и монтира дограмата. ПВЦ и алуминиевите профилите са в множество разновидности, а вградените в тях материали, също са от значение.
          С помощта на специалистите, които ще се заемат с производството и монтажа на дограмата във вашия дом, ще трябва да определите кои прозорци ще са отваряеми и други важни подробности. Отваряемите части струват по-скъпо от неотваряемите, което принуждава доста потребители да искат повече неотварящи се прозорци. Това впоследствие води до проблеми с почистването, затова се предвиждат отваряеми крила, от които да може да се стига до неотварящите се и да е възможно да се почистват периодично. Една от немаловажните подробности при монтаж на ПВЦ и алуминиева дограма е как ще се отварят прозорците.
          Различните механизми позволяват един и същ прозорец да се отваря по няколко начина, което е доста полезно при проветряването. В стойността на дограмата влиза и обкова, който ще се постави. По-евтиният обков издържа на по-малко цикли на отваряне и затваряне, което може да го оскъпи след време, когато ще трябва да се сменя.
          Все пак, при ограничен бюджет и в случай, че прозорците няма да се отварят и затварят мнокогратно, би могло да се направи премерен компромис с цената на обкова. Такъв компромис в никакъв случай не може да има при ПВЦ и алуминиева дограма, монтирана на партерни или първи етажи, които са застрашени от крадци. В такъв случай противовзломният обков е задължителен, за по-голяма сигурност. Крадците са изобретателни, затова мерките, които се вземат срещу тях трябва да са добре обмислени. Висококачественият обков издържа на многократно отваряне и затваряне без да се повреди, което е много важно за натоварени офис сгради и жилища, в които живеят повече хора.
          Не на последно място при избора на ПВЦ и алуминиева дограма е въпросът за звуко и топлоизолацията. Звукоизолацията често е най-сериозният мотив при избора на новата дограма. Много хора са уморени от шума, който прониква в жилищата и офисите им, като им пречи да работят и почиват.
С монтажа на ПВЦ и алуминиева дограма с високи шумоизолиращи качества се решава този наболял проблем, а заедно с него се получава и необходимото ниво на топлоизолация. За тази цел се избират подходящи стъкла, които да имат нужните качества.
          В последно време се появяват много варианти за остъкляване, като стъкло „Четири сезона“, „К“ стъкли и други, произведени по модерни технологии стъкла, спиращи горещината и студа. Стъклопакетите, ползвани при производството на ПВЦ и алуминиева дограма до голяма степен оказват влияние върху крайната цена. За да получите една добра услуга и да се радвате на перфектна дограма години наред, най-важното е да ангажирате добра и коректна фирма, която да работи във Ваш интерес от вземането на мерките до завършването на работата.
Цени на ПВЦ и алуминиева дограма
         Стойността на ПВЦ и алуминиева дограматата зависи от много фактори. От значение са материалите, които са използвани, вида на стъклопакетите и всички останали елементи, които се влагат в производството. Затова няма единна цена за ПВЦ и алуминиева дограма. За всеки отделен проект стойността е индивидуална и се формира според особеностите на обекта. Освен стойността на материалите, в цената се включва и вложеният труд за производство и монтаж.
        По отношение на цената за труд значение имат и сезоните, тъй като в определени месеци от годината има завишено търсене на ПВЦ и алуминиева дограма, а в други хората не предприемат ремонти и тогава цената спада. Преди да се опитате да калкулирате сами колко ще струва вашата дограма, задайте въпрос на специалистите – обадете се на посочените телефони или пишете на електронната ни поща, за да получите компетентна информация. Всеки обект е индивидуален и само професионалисти могат да преценят каква дограма е подходяща за него – с колко камери да са профилите, с какви стъкла и каква степен на топло и шумоизолация. Най-точно може да се каже пълната стойност на дограмата след като се направи замерване в самия обект. Тогава се разбира колко точно материали ще бъдат вложени и за колко време ще бъде монтирана новата дограма. В някои случаи клиентите получават и добри отстъпки, съобразно обема на поръчката им и сроковете за изпълнение на работата.
Защита
Прозорците, балконските врати и вътрешния двор са най-уязвимите точки в домът Ви. Опита и статистиката показват, че най-често крадците се отказват от намеренията си след като в първите няколко минути не успеят да продолеят преградите пред тях. Профолните системи с които работим осигуряват здравина и сигурност на предлаганите продукти.
Съвременните мулти-камерни технологии, с голяма конструктивна ширина и здрави стоманени усилвания, гарантират сигурност и устойчивост на износване и опити за разрушаване за неопределено време.
Профилните системи с по-големи размери, позволяват използването на ''секюрити'' стъкло. В допълнение към основната сигурност, имаме възможност да предложим и други решения за повишаване на сигурността, като специални приспособления и противозломен обков.

Обков
Обковът, това са всички детайли и механизми осигуряващи закрепването и начина на отваряне на подвижните части от дограмата. Надеждността на прозоречните конструкции изцяло зависи от вида, монтажа и качеството на използвания обков. Ето защо изискванията към използвания от нас обков при изработката на алуминиеви и ПВЦ системи са високи. Съвременния и качествен обков, който използваме напълно отговаря на изискванията за надеждно закрепване, прецизна работа на механизмите, както и естетичен външен вид на видимите части. Обковът използван при производството на дограма, представлява приблизително от 10 до 20% от цената на изделието. Предлаганият на българския пазар обков е доста разнообразен.
Уповавайки се на опита, съвременните изисквания и световните тенденции, използваме обков предимно на марките Siegenia, Maco, Roto, доказали се, с качество и сигурност.
От друга страна обаче, това съвсем не значи, че всички останали марки обков са по-лоши! Съвременният свят е, както знаете, постоянно изменящ се пазар.
Появяват се нови производители, стари отпадат от надпреварата. Като индикатор за качество може да служи донякъде гаранцията, давана от производителите за своите изделия.

На какво трябва да обърнем внимание при избора на обков за Вашата дограма? В надеждният обков не се използват в ролята на силови елементи пластмасови детайли. Това съвсем не е същото, както да се ползва ПВЦ, като профил за дограмата. Пластмасовите опори или оси се оказват “слабото звено” във веригата; Добре проектираният обков не трябва да изисква усилие при използване. С други думи – при отваряне и затваряне на прозореца крилото трябва да се движи леко и без усилие. Още повече, ако при отваряне/затваряне ви се налага да прилагате усилие, по този начин вие самите допринасяте за по-бързото износване и разрушаване на механизма; Емайлираните дръжки са потенциален източник на проблеми. Емайлът може да се обели и да падне. Затова ако изберете дръжки с пластмасово покритие, ще си опростите живота.
Влага
В днешно време почти навсякъде се поставя ПВЦ и алуминева дограма. Това е оптималното решение, както за новостроящи се обекти, така и за стари сгради, които имат нужда от основен ремонт. Дали новата дограма ще бъде качествена, зависи от това как ще премине процесът по избора на фирма – производител на дограма, как ще се вземат мерките и как ще се изработи и монтира дограмата.
Кондензът по прозорците се появява, когато температурата на външната повърхност на стъклото, крилата или касата е по-ниска от тази на влажния въздух около тях или вътре в помещемието. Влажните пари във въздуха се превръщат във водни капки при контакт със студените повърхности на стъклото, касата или крилото. Качествено изработената и монтирана дограма, „запечатва“ помещението и поради това, особено през студените зимни дни разликата в температурите навън и вътре в помещението са значителни, което води до появата на конденз.
Външен конденз. Енергийно-ефективните прозорци понякога имат конденз по външната повърхност на стъклата. Това обикновено се случва през периоди на топло време и висока влажност на въздуха като например по време на изгрев. Тъй като енергийно-ефективните прозорци намаляват значително загубата на топлина през прозореца навън (което е чудесно през дългите студени периоди), външната повърхност на стъклата е достатъчно студена, за да позволи формирането на краткотрайна кондензация.
Висококачествената дограма спомага за топли повърхности на стъклата от вътрешната страна, като по този начин намалява риска от заледяване и конденз. Благодарение на последните технологии в изработката на стъкла и изолационни рамки, кондензът на прозорците намалява значително при всякакви условия. Рискът от конденз е силно зависим от вида стъклопакет или п точно от броя и вида на стъклата, които има в стъклопакета.
Решението на проблема с образуването на конденз, е редовно проветряване; използването на ниско емисионни и енергийно ефективни стъклопакети, както и външна топлоизолация на сградата. Осигуряването на постоянно циркулиращ въздушен поток в помещението ще реши проблема с конденза върху прозорците.
Поддръжка на дограмата
          Качествената и редовна поддръжката на дограмата е от изключителна важност за безпроблемното й и дългогодишно ефективно използване. Какво е необходимо да знаете за поддръжката. По-долу ще Ви насочим към основните дейности за правилната поддръжка и експлоатация на дограмата.
          След монтажа на дограмата:
          1. Не изваждайте подложките (трупчетата), които се намират между зидарията и касата–те осигуряват безупречно функциониране на крилата на прозореца. Подложките трябва да останат в мазилката;
          2. След приключване на монтажа, почистете долната каса с помощта на прахосмукачка. Евентуални метални стружки, останали от монтажа могат да предизвикат поява на петна от ръжда;
          3. Преди довършителните ремонтни работи по помещението, обръщане на зидовете ,боядисване и други,е нужно да се вземат мерки за цялостно предпазване на новия прозорец от попадането на прах и други нежелани частици по стъклата, обкова и уплътнителите. За целта преди това пвърхността му може да бъде облепена с подходящ материал,найлон или тиксо така ,че да предпази повърхностите от замърсяване и механични повреди аи да може лесно да се отстрани при нужда;
          4. След монтажа и замазването (обръщането) на разкъртените места по мазилката около прозорците, премахнете предпазното фолио от профилите, тъй като ако не го свалите, то ще прегори от слънцето и премахването му ще Ви създаде затруднения.
         Почистване:
Измивайте не само стъклото, но и рамката. По този начин увеличавате срока на експлоатация на дограмата. Дограмата не бива да бъде третирана с агресивни препарати (разтворители и абразивни миещи средства), за да не се премахне покривния слой на дограмата. Избягвайте и силните разтворители (ацетон, спирт и други).
         Уплътнения
         Уплътненията, както всички материали стареят. За да съхранят максимално дълго време експлоатационните си качества, обработвайте ги два пъти годишно със силиконова смазка, тъй като те са изложени на слънце и губят еластичността си.
         Дръжки
         Ако дръжката се е разхлабила, повдигнете декоративната капачка и я завъртете на 90 градуса. Така ще получите достъп до винтовете и ще можете да ги затегнете.
         Дренажни отвори
         Всеки прозорец има дренажни отвори за отвеждане на водата извън прозореца. От време на време тези отвори трябва да се почистват отвън и отвътре.
         Обков
         Прозорците Ви са окомплектовани с висококачествен обков, но както всеки механизъм и този трябва да се ''разработи''. Всички подвижни детайли на обкова подлежат на регулировка, затова понякога се случва първоначално механизмът да се задвижва по-трудно, но това с течение на времето ще отшуми и механизмът ще започне да работи леко. Трябва да се изключи напълно възможността от попадане на строителни и абразивни материали в механизма при ремонтни дейности. За ефективна и безаварийна работа на обкова е необходимо елементите му – подвижи и неподвижни да бъдат смазвани с качествен технически вазелин не по-малко от веднъж годишно, за да не се получава сухо триене.

Мнение на нашите клиенти

  Р Е Ф Е Р Е Н Ц И Я          „ТОНЗОС“ АД в качеството си на изпълнител на строителни обекти, издаваме настоящата референция на „РУВАСТ“ ЕООД в качеството им на производител на алуминиева и ПВЦ дограма, въз основа на договорните ни отношения през периода 2013 – 2015 г.          По...

"ТОНЗОС" АД